Gebroeders Van Damme   
Passion for Life 
Home Tweedehands Verhuur
 

 

Banden
De band met onze banden
 
   
Menu
 
 

Vaak besteden we onvoldoende aandacht aan de banden van onze wagen. Doordat ze voortdurend worden gebruikt, verslijten de banden relatief snel. Hou daarom de volgende zes signalen in de gaten voor een optimale veiligheid.

Als enige contactpunten van de wagen met de weg spelen de banden een essentiele rol in de veiligheid en het rijcomfort. Ze zijn vaak slecht onderhouden en bevatten onvoldoende bandendruk. Nochthans verdienen de banden al uw aandacht. Het is immers zeer belangrijk regelmatig uw banden te laten controleren op slijtage. Versleten banden verhogen in belangrijke mate het risisco op aquaplaning en verkleinen de remprestaties op natte wegen. De remafstand op een vochtige ondergrond kan vergroten tot 50% in functie van de slijtage van uw banden.

 
 

1. Slijtage-indicator
 
Het eerste wat u controleert, is de slijtage-indicator (een stuk rubber in een bandgroef). Als dat rubberen ijkpunt zich op hetzelfde niveau bevindt als het niveau van de band (1,6 mm), dan is het tijd om de band te laten vervangen. Ook een profieldiepte van 2 mm verhoogt echter al de kans op aquaplaning.
 
2. Versleten, beschadigd of vervormd loopvlak
 
Is de profieldiepte van uw banden kleiner dan 1,6 mm? U loopt gevaar! Uw remafstand wordt namelijk heel wat langer (35 m extra bij een snelheid van slechts 60 km/u!) en ook het risico op aquaplaning neemt gevoelig toe. Nog een belangrijk element: u pleegt een inbreuk op het verkeersreglement.
 
3. Bandenspanning
 
Een niet goed opgepompte band leidt tot een slechtere wegligging, een snellere slijtage van de banden, meer kans op een klapband en extra brandstofverbruik. Controleren is dan ook de boodschap! De aanbevolen bandenspanning vindt u aan de binnenkant van de deur van de bestuurder en in de handleiding van uw wagen.
 
4. Beschadigde velg
 
Een kromgetrokken of gedeukte velg zorgt voor extra slijtage en vergroot de kans op een klapband.
 
5. Trillingen of abnormale geluiden tijdens het rijden
 
Uw wagen moet wellicht uitgelijnd worden.
 
6. Een wagen die afwijkt
 
Moeilijk stuurt en abnormale slijtage aan de zijwanden van de band kunnen het gevolg zijn van een slechte uitlijning.
   
 
 
Tijdens de technische keuring speelt de staat van uw banden een grote rol. Vergewis u er dus vooraf van dat profieldiepte minimaal 1,6 mm bedraagt, zoals wettelijk voorgeschreven. Informatie over de originele banden- en velggrootte vindt u op het gelijkvormigheidsattest.
 

 

Controleer de bandenspanning maandelijks en voor lange ritten.
 
 
Controleer ook de algemene staat van de band. Die moet vrij zijn van de volgende problemen:
 
- Diepe inkepingen in de zijwanden en het loopvlak.
- Ernstige vervorming of slijtage, afschuring, afwezigheid van de slijtage-indicator.
- Grote slijtageverschillen op dezelfde as.
- Niet-geschikte afmetingen, onleesbare of afwezige markeringen.
- Verschillende structuren op dezelfde as.
- Ernstige beschadiging van de velgen.
 
 
 
 
 
 

 

 
@ Gebroeders Van Damme 2020 © All Rights Reserved. BTW BE.0447.812.970 Privacyverklaring Cookies
  Desktop page - V1.0.2